+31 (0)182 395460 ► ’s-Gravenbroekseweg 154, 2811 GK REEUWIJK

Historische vaartuigen

Historische boten in het Reeuwijkse plassengebied

Watersnip heeft een aantal traditionele vaartuigen die thuishoren in het Groene Hart. Deze bijzondere collectie bestaat uit drie Bokken, een Brede Schouw, drie Grundels en een Sluipwijks Schouwtje.

1.   De Bok

is een grote platbodem, afkomstig uit de Boskoopse boomkwekerij. Dergelijke vaartuigen worden gebruikt voor vervoer van bomen, mest en grond. Vroeger werden ze meestal gepunterd (met vaarboom voortbewogen). Tegenwoordig zijn ze vaak van een buitenboordmotor voorzien. Watersnip organiseert regelmatig bokvaartochten over de Reeuwijkse Plassen.

2.   De Grundel

is een klein, zeer stabiel zeilschip. Dit scheepstype werd op het voormalige Haarlemmermeer gebruikt voor de visserij maar ook voor vervoer van personen en kleine  vracht, zoals turf of kazen. De drie grundels van Watersnip zijn in 1988 van eikenhout gebouwd, naar bouwtekeningen uit 1850.

 3.   De Praam

is van oorsprong een boeren vaartuig dat ten noorden van Woerden werd gebruikt voor transport van mest, hooi en vee. De boer duwde het scheepje voort met een vaarboom. Watersnip heeft rond 1990 lichte replica’s laten maken, die met steekpeddels worden voortbewogen. Er kan ook mee ‘gejaagd’ worden.

4.   Het Sluipwijkse Schouwtje

werd gewoonlijk door Sluipwijkse vissers en jagers geroeid. Het is een klein en zeer wendbaar scheepje. Deze eigenschap kwam goed van pas bij het binnen-halen van lokeenden of geschoten “bouten” en bij het lichten van de palingfuiken.

Vaardigheden

Gepubliceerd op

19 mei 2015