+31 (0)182 395460 ► ’s-Gravenbroekseweg 154, 2811 GK REEUWIJK

Landschapsroute

De Landschapsroute leidt u langs de lintbebouwingen van  ‘Oud Reeuwijk’ en ‘Oud-Bodegraven’.

Bij het startpunt aan de Wonnewetering ligt aan de westzijde de laaggelegen droogmakerij ‘Tempel’. De Wonnewetering is een onderdeel van de oude scheepvaarroute tussen Bodegraven en Reeuwijk. Tot 1960 zeilden grondschippers met Westlanders en Kagenaars. Zij vervoerden zand, aarde en mest. Bij tegenwind werd de Wonnedijk gebruikt als jaagpad. Varend over de brede vaart ervaart u de enorme ruimte met veenweide graslanden. Het leefgebied voor weidevogels als Kievit, Grutto en Tureluur.

De lintbebouwing Oud-Bodegraven ligt langs het gelijknamige kronkelende veenriviertje. Dit veenstroompje is van oorsprong een natuurlijke beek die het overtollige regenwater uit het ongerepte, moerassige veenlandschap afvoerde. In dit oude dorp ligt nog een boerderij die op een verhoging, een terp, is gebouwd. Dit is van oorsprong een versterkte hoeve geweest.

Na de duiker onder de snelweg A12 passeert u de overtoom. In de zomerperiode kunt u hier een niveauverschil van het water ervaren. In Reeuwijk-Brug zit een kraamkolonie van meervleermuizen. Onder de Rondweg is een brede en hogere Meervleermuisduiker aangelegd om de vliegbewegingen van meervleermuizen over water in stand te houden.